5 måsten för turister i Marmaris

When in Marmaris…! Den turkiska lilla badorten i sydvästra delen av landet erbjuder en stor del sol och bad samt mysiga strandpromenader och marknader. Men man får inte glömma att se sig omkring när man väl är på plats, eftersom Marmaris har mängder med spännande omnejder att utforska. Här följer 5 måsten som en besökare inte bör missa när man tillbringar semestern i Marmaris.

Ta en tur till Dalyan

Cirka 8 mil sydöst om Marmaris ligger en liten gullig ort, vid namn Dalyan. Stranden där är spektakulär på många sätt. Dels möter kanaler och sjöar varandra och mynnar ut i havet, vilket betyder att stranden som heter Iztuzu, kan erbjuda både sött och salt vatten. Man kan lätt åka båt runt staden på de många kanalvägar som omringar den. Men det mest fantastiska är dock själva stranden, eftersom det kravlar upp havssköldpaddor på sanddynorna, vilket gör att det har blivit en av Turkiets mest fotograferade stränder. Inne i Dalyan finns också saker att göra samtidigt som du ser på den vackra naturen som omringar staden. Glöm inte att gå uppför klippan och titta på de gamla kungagravarna som huggits ut ur berget.

Besök Marmaris borg

Oavsett om du vill titta på arkeologiska fynd eller bara se på utsikten, så är en promenad upp till borgen ett måste. Borgen eller slottet, hur man än föredrar att se det, har anor redan från 1000-talet f.Kr men upprättades och renoverades inte förrän på medeltiden. Idag är slottet ett välbekant museum där du både kan läsa om dess fascinerande historia samt titta in i de sju salarna där arkeologiska fynd och utställningar om etnologi är vanliga.

Gå från Marmaris till Icmeler via stranden

Den långa stranden i Marmaris är cirka 7 kilometer lång och skapar således perfekta möjligheter för en långpromenad för den som vill röra lite på sig. Men det är också en förbindelse med grannstaden Icmeler som skymtar i andra änden av stranden. I Icmeler är allt lite lugnare och fridfullare och stränderna är mer genuina, vilket gör att många tycker om att gå till fots över till de andra badvikarna och stanna till för ett mål mat eller lite shopping i stadskärnan. Du kan hitta lergods, smycken, lädervaror och mycket annat kul där.

Gå på marknad i Marmaris

Du kan sannerligen inte åka hem igen förrän du har gått igenom en av Marmaris marknader. Grand Bazaar, Carsi Market eller den traditionella torsdagsmarknaden är de tre stora att välja mellan. Carsi Market ligger mycket centralt och så även Grand Bazaar, medans den veckoliga marknaden ligger belägen cirka 300 meter bortom stadens hjärta. Varor du kan hitta på de olika marknaderna är smycken, läder, äkta mattor, hantverk, kryddor, mat i mängder, frukt och grönt, souvenirer och textilier med mera. Här är det också lätt att träffa nytt folk, men se till att lära dig att pruta innan.

Efesos – en historielektion när du är i Marmaris

En av de intilliggande städerna till Marmaris, är Efesos. Efesos är en antik stad med ett av världens 7 underverk – Artemistemplet. Staden grundades runt 600 f.Kr av grekerna och är fortfarande välbevarad. Artefakter och andra arkeologiska klenoder utgör stommen av Efesos sevärdheter, och bor du i Marmaris bör du definitivt ta bussen eller hyrbilen till Efesos och tillbringa dagen där. Det sägs även att jungfru Maria, Jesu moder en gång dog här, vilket gör staden till en helig plats i kristnas ögon.