Sevärdheter i Marmaris du inte får missa

Sol och bad i all ära, men missa inte för Guds skull Marmaris sevärdheter som härstammar från forna tider. Man vill ju berika sig med lite kultur på semestern och ta del av den historia som bäddat för hur Marmaris ser ut idag. Staden har kallats för Turkiets pärla, inte bara för att den är så vacker, men också i bokstavlig mening, då en berömd pärla har placerats i Marmaris centrum. Om pärlan finns kvar eller inte utgör ett mysterium, men här följer i alla fall några andra sevärdheter som inte får försummas.

Süleymans medeltidsborg

Sultanen Süleyman den store lät upprätta en borg omkring 1523, i samma veva som han förberedde ett slag om Rhodos. Några sekel senare samlade Lord Nelson sin här för att ta sig an Napoleon, men allteftersom förvandlades staden Marmaris och så även borgen, till vardagliga ting som på senare tid har blivit föremål för nyfikna turister och historieintresserade själar.
Idag är borgen ett museum, full med arkeologiska fynd och så även etnologiska. Många tycker också om att ta trapporna upp och blicka ut över staden och vattnet, eftersom de vyer du träffas av är magiska.

Marinan och hamnpromenaden

Är detta en sevärdhet, kanske du frågar dig, och svaret är tveklöst; ja! Det är vid marinan det mesta händer och det är också här som du möter alla olika människor, kan betrakta många typer av båtar som kommer in under dagen och kvällen, samt uppleva all sorters mat och dryck vid de många restaurangerna och barerna. Faktum är att Marmaris hamn har blivit utsedd till en av Turkiets vackraste och här ligger gamla träbåtar sida vid sida om storslagna yachter och husbåtar, och rörligheten är både iögonfallande och påtaglig.

Grand Bazaar

Vi är förmodligen överens – man kan inte åka till Turkiet utan att ha tagit del av och strosat runt på en basar. Det finns få städer och orter som inte har marknader och basarer i Turkiet och i Marmaris är Grand Bazaar den mest kända och faktiskt en av landets största. Basaren öppnar varje dag i gamla stan i en stor saluhall där det ryms allt mellan himmel och jord. Kryddor, smycken, äkta mattor och mat utgör huvuddelen av basaren, men du kan även hitta småsaker som du förmodligen inte ens visste fanns. Basaren håller öppet varje dag mellan 08-01 och blir ett utmärkt tillhåll när man är trött på solen och vill shoppa eller äta gott, samtidigt som man ser på folk. Ja, du kan till och med köpa svenskt kaffe och äta svenska våfflor här!

Icmeler – den småskaliga grannstaden

Om du vill uppleva grönska och charmig litenhet som kan vara ännu mer behaglig än i Marmaris, så ska du knalla bort till systerstaden Icmeler som är slutdestination om du promenerar de hela 7 kilometrarna längs med stranden. I annat fall kan du ta buss eller taxi dit bort. I Icmeler är allt lite fridfullare, lite mer småskaligt och lite lugnare än i Marmaris och stränder och badvikar är fria från stök och spring.