Tips inför din resa till Turkiet

Turkiet är ett av de länder som är mest populära att besöka av många skäl som varierar beroende på vilken resenär du talar med. Det går otaliga charterresor till de olika städerna och orterna i Turkiet och ingen plats är den andra lik. Därför hade vi tänkt att skriva ned lite viktig information och tips för dig som planerar att vistas i Turkiet den närmaste tiden eller kanske helt enkelt vill veta mer om detta fascinerande land.

Passregler och visum

För att resa in och ut ur Turkiet, behöver du ett giltigt pass, vars giltighetstid sträcker sig minst 6 månader efter utresan. Att åka till Turkiet med ett pass som snart går ut, är alltså ingen bra idé, då du kan få problem vid gränskontrollen och på flygplatser.

Som svensk krävs inget visum för att komma in i Turkiet – såvida du inte har tänkt stanna mer än 90 dagar. I det fallet behöver du ansöka om ett visum och detta bör göras minst 30 dagar innan avresa eftersom behandlingstiden kan vara lång.

Valuta

I Turkiet gäller turkisk lira som valuta (TRY). 1 SEK=0,671630901 TRY i skrivande stund men det är viktigt att kontrollera dessa uppgifter dagligen för att se den exakta valutakursen för stunden. Värt att poängtera är dock att man i Turkiet gärna accepterar både euro och amerikanska dollar som valuta i taxibilar, butiker osv. Dock kan du vara beredd på att kanske inte alltid få rätt summa tillbaka, eftersom de ibland kan vara lite dåliga på att växla rätt.

Turkiskt elsystem

Om du reser till Turkiet som svensk, behöver du ingen adapter. Deras eluttag har en spänning på 220 V och stickkontakter C och F som också används ute i Europa, med undantag från Irland och Storbritannien.

Vattenkvalité

För det mesta går det att dricka kranvattnet i Turkiet men smaken kan vara ganska olik vattensmaken i Sverige. Du som har känslig mage, bör dock avstå för säkerhets skull och istället köpa vatten på flaska för att gardera dig.

Vaccinationer och sjukvård

För att åka till en större, turkisk stad så behövs vanligen inga vaccinationer mer än för Hepatit A. Vaccinering mot Hepatit B och tyfoid, bör tas om du ska vistas i landet mer än 3 veckor och om du ska vara ute på landsbygden eller äta på enkla ställen.

Om du hamnar på sjukhus, så är det värt att veta att Sverige har ett speciellt konventionsavtal med bl.a Turkiet och vissa andra länder utanför Europa. Se till att ha ditt svenska pass och ett intyg från Försäkringskassan med dig (inte EU-kortet).

Hyrbil och lokaltransporter

I Turkiet kan du antingen hyra en bil eller använda dig av transporterna i landet. Var dock beredd på att folk kan köra hetsigare än ute i Europa eller framför allt Sverige. En hyrbil är dock billigare än hemma och många tycker det är ett bra sätt att se landet. Tänk på att du måste betala vid vägtullar på broar och motorvägar, i form av vägpass. Hyr helst från en stor, välkänd firma på en flygplats eller inne i en större stad. Då slipper du garanterat dolda kostnader, vilket förvisso inte brukar förekomma vid biluthyrningsfirmor i landet ändå.

Transporterna i Turkiet är annars goda och billiga, speciellt om du tar bussnätet. Vissa städer som Ankara, Istanbul ocj Izmir har också spårvagnar. Att hitta en taxi eller dolmus är enkelt men undvik svarttaxi och kolla att taxametern är påsatt.